Jaarverslag

Jaarverslag 2023

Het seizoen 2023 is snel voorbij gegaan met wederom veel activiteiten. Het begon in de lente met het rustieke beeld van het Brabantse landschap met een aantal fietsgroepen uit Heeze die in een rustig of wat sneller tempo rondrijden. Helaas hadden we wat incidenten in het begin van het jaar 2023. Veel glas op een fietspad resulteerde in een vervelende valpartij. Gelukkig was daar de volgwagen die de persoon in kwestie netjes opgepikt heeft. Verder allemaal goed gekomen.

Tourclub Heeze heeft bij de ALV een 125 leden in het bestand staan. We hebben gezien dat afgelopen jaar veel relatief jongere leden zich afgemeld hebben. Het combineren van een gezin/werk verdient veel aandacht. Natuurlijk vinden we het als club jammer als mensen vertrekken maar we hopen dat deze leden te zijner tijd een weg terug weten te vinden naar de TC. Daarnaast hebben we ook weer nieuwe aanmeldingen en gaan we samen met de wegkapiteins onze best doen om ze goed te begeleiden in onze groepen. Bij onze eerste bestuursvergadering hebben we een doel gesteld om te kijken wat Public Relations verder kan betekenen in deze; om nog meer fietsplezier te geven voor actieve leden.

De Elegance groep startte in 2023 moeizaam. De groepjes waren klein in het begin. Maar dit kwam al snel goed, de groep werd steeds groter. Bij de voorjaars ALV hadden we het gebruik van de elektrische fiets besproken en dat dit toegestaan is in de Elegance groep met een fiets die voldoet aan de regels. We zagen verschillende leden met zo een fiets meerijden en dat is mooi; fietsen is voor alle leeftijden en condities. In totaal is er ongeveer 18000 km gefietst door 29 leden van de Elegance groep. Det Adelaars had de meeste kilometers (1810) op haar naam staan waarmee ze de Elegance Trofee 2023 heeft gewonnen.

De groepen Elite en Prestige hebben een afstand van 73.500 kilometer gereden door 89 clubleden (let wel, hier zijn ook leden bij die zowel bij Elegance als andere groepen rijden). Aan het end van het jaar, stond Gerard Dierick op de vertrouwde eerste plaats van de PB trofee met een totaal van 2630 kilometers. De Elite en Elite-plus opkomst was prima in 2023. Twee groepen waar de snelheid rond 28-30 kilometer per uur ligt. We willen wel samen met de wegkapiteins aandacht vragen omtrent goede afspraken die gemaakt worden op het plein voor aanvang van de rit. Als er een groep deelnemers is die iets harder wil rijden is dat prima, maar rijdt gewoon apart in Elite-plus. Bij de prestige groepen gebeurde iets tegengesteld: waar in vorige jaren de Prestige groep vaak meer deelnemers had dan de Super Prestige was het dit jaar andersom. De Super Prestige groep heeft het op enkele zondagen net niet voor elkaar kunnen krijgen om de groep te moeten splitsen (grens ligt op 16 deelnemers per groep). Enkele keren heeft de Prestige groep heeft zich met Elite plus kunnen combineren. Een goede oplossing. Zoals eerder vermeld hadden we enkele keren de volgwagen nodig. En deze moet onderhouden worden. De sportiviteitsprijs 2023 is naar Hans Smits gegaan. Naaste andere vrijwilligers taken, onderhoudt Hans onze volgwagen al jaren tot groot genoegen van het bestuur.

En dan hebben we de winterritten, zomerritten op dinsdag (en woensdag), en een speciale zaterdagrit. Als we beginnen met de winterritten kunnen we alleen maar concluderen dat het concept zeer goed werkt. Een enthousiaste Hans Beks regelt uitdagende ritten en zelfs ondanks dubieuze weersvoorspellingen is de opkomst goed. Het zal voor een deel ook aan de taartjes en de koffie liggen die we met plezier onderweg nuttigen. De dinsdag ritten worden goed bezocht door leden die doordeweeks een relaxmomentje willen pakken. Op een tempo van ongeveer 30 km/uur gaat het om het samen fietsen en het bestuur is dankbaar aan Rob Verhees voor het coordineren. Onder initiatief van Arent Jan Michels hebben we dit jaar de Theo Thijs Classis georganiseerd op de dag van de BBQ. Theo heeft met de ritten (en HFW) een enorme stempel op het succes van de club gezet. De koppeling van deze rit met de clubBBQ is iets wat we in de komende jaren door willen zetten.

Uiteraard hadden we in 2023 onze “nevenactiviteiten”. Over het HeezerFietsWeekend kunnen we kort zijn; het weer was ronduit slecht (zoals 2023 geëindigd is). Er waren toch een aantal diehards die mee hebben gedaan en de organisatie was weer ronduit goed geregeld. Op naar de HFW in 2024 met beter weer. Het clubweekend vond begin juni plaats in Sittard met ruim 30 inschrijvingen. Een gezellig gezelschap kon genieten van het mooie weer en ritten in het zuiden des lands. En tot slot was er de Fietsweek in de Dolomieten met 23 deelnemers. Na de eerste Dolomietenweek in 2013 was er besloten om nog een keer de regio rond Corvara te bezoeken. En dat was zeker geen teleurstelling. Ook hier de hele week strak blauwe luchten en veel nieuwe ervaringen/klimmen in de bergen. Het bestuur is enorm trots op deze weken; samen met de clubritten is dit waar je het voor doet. De vrijwilligers doen het dan toch maar.

TCHeeze staat voor een club met enthousiaste leden. Het bestuur is vernieuwd met twee nieuwe bestuursleden: Maaike Hoogers en Gertie Brekelmans. Samen zullen we ons sterk maken om de ritten weer mooi en veilig te laten verlopen. En de organisaties van de andere activiteiten staan alweer in de steigers. Meer informatie zal beschikbaar komen op de eerstvolgende ALV, dus let op! En tot slot vrijwilligers blijven altijd welkom. Dus als je geïnteresseerd bent, neem contact op met een van de bestuursleden.

Het bestuur wenst alle leden een TOP fietsseizoen in 2024, met plezier en goede gezondheid.

BEKIJK OF DOWNLOAD HIER de LAATSTE editie van ons clubblad de tourflits.

download